„TYSKIE GRZEJE ZIMĄ“, czyli rzecz o grzanym piwie - Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile? |
czwartek, 19 listopada 2009 10:09 | |
Strona 2 z 5
2. Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile?Aby przygotowany grzaniec urzekał szlachetnym smakiem warto skorzystać z kilku prostych rad: Pierwszą podstawową zasadą, o której nie wolno zapomnieć, to absolutny zakaz zagotowania piwa! Piwo ma być przyjemnie podgrzane, ciepłe, a nie wrzące! Dobrze jest najpierw zmieszać przyprawy sypkie w oddzielnej miseczce, a dopiero potem dodać je do piwa. Dzięki temu będziemy pewni, że taki skład smaków i aromatów odpowiada naszym upodobaniom Najlepsze do zrobienia grzańca jest piwo jasne typu pilzneńskiego (np. Tyskie) Jako, że jest to napój grzany, najlepiej serwować go w glinianych kubkach lub kuflach o grubych ściankach – dzięki temu ciepło naszego trunku dłużej się utrzyma
|