Tagliatelle z łososiem

Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie.

Składniki:

-  500 g of Tagliatelle Arrighi

-  2 łyżeczki kaparów Ponti

- 300 ml śmietanki np. 18%

-  300 g świeżego łososia  pokrojonego w kostkę

-  1/2 kostki bulionu warzywnego

-  sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki. Stworzenie tego efektownego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity. Pamiętać należy jednak, że tylko najwyższa jakość produktów gwarantuje prawdziwy smak włoskiej kuchni. Smacznego!

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony