STEK, CZYLI BEFSZTYK Z POLĘDWICY W SOSIE PIEPRZOWO - KONIAKOWYM

bewsztykStek klasyka gatunku. Łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne. Stek można przygotować przy gościach w otwartej kuchni…

Składniki (na 4 steki):

  • polędwica wołowa 800 g
  • śmietana 30% 500 ml
  • brandy 100 ml
  • pieprz młotkowany 40 g
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • sól

Polędwicę pokroić na cztery steki o grubości około 2 cm, lekko ugnieść, oklepać dłonią (nie tłuczkiem!) i obtoczyć w młotkowanym pieprzu. Oliwę rozgrzać mocno na patelni i smażyć steki na krwisto, medium lub „well done”, w zależności od naszych upodobań. Po usmażeniu od razu odlać oliwę wlać koniak na patelnię. Gdy się zapali dolać śmietanę. Zredukować sos (odparować) na wolnym ogniu. Posolić do smaku.

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony