Babka wielkanocna z otrębami

Prawdziwe Święta Wielkanocne ciężko wyobrazić sobie bez babki posypanej cukrem pudrem. Lekkie i pyszne ciasto w prosty sposób może stać się również zdrowe. Poniżej przedstawiamy doskonały przepis Piotra Kucharskiego z wykorzystaniem otrębów owsianych KUPIEC. Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.

 

babka_z_otrebamiSkładniki:

2 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki otrębów owsianych KUPIEC

200 g masła

1 szklanka cukru

4 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z otrębami i proszkiem do pieczenia. Roztopić masło. Masę jajeczną wymieszać z mąką, a następnie dodać roztopione masło i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony