Babka z Advocaatem i Żytnią!

Babka to tradycyjne ciasto, nawet Ci z nas, którzy preferują inne, słodkie wypieki nie wyobrażają sobie bez niej  Wielkanocy.

Nadchodzące Święta, to doskonała okazja do spotkań towarzyskich i przyjmowania gości. Czym ich zaskoczyć? Podajmy babkę z wyśmienitą, czekoladowo - advocaatową polewą.

Składniki

Ciasto

  • 3  łyżki  wódki  Żytniej

  • 25 dag. miękkiej  margaryny

  • 20 dag

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 4 jajka

  • 25 dag mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 dag rodzynek

  • cynamon, mielone goździki, mielona gałka muszkatałowa

Polewa

  • małe opakowanie (ok 120 gram) serka waniliowego homogenizowanego

  • 1/3 szklanki Advocaata

  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • dwie łyżeczki żelatyny i woda do rozpuszczenia tejże

Pyszna, krucha babka, z advocaatowo- czekoladową polewą. Pycha.....

Etapy przygotowania

Ciasto: rodzynki  przełożyć do miseczki, zalać wodą, dolać 3 łyżeczki wódki Żytniej. Moczyć około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, dodając jajka, tak aby powstała gęsty krem. Następnie, przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) dodawać do powstałej masy, mieszając mikserem. Dodać rodzynki. Foremkę do babki natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Pięć około 1,5 godziny w temperaturze 160  do 180 stopni.

Polewa: żelatynę rozpuścić  w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Serek homogenizowany  wymieszać
z likierem, wlać żelatynę i rozpuszczoną gorzką czekoladę, odstawić   na około 10 minut.  Gęstniejącą polewę wymieszać  łyżką, żeby nie pozostawiać grudek . Powoli polewać babkę. Dla lepszego efektu wizualnego, można wierzch ciasta pokryć kolorową posypką.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony