Babka z Advocaatem i Żytnią! |
Babka to tradycyjne ciasto, nawet Ci z nas, którzy preferują inne, słodkie wypieki nie wyobrażają sobie bez niej Wielkanocy. Nadchodzące Święta, to doskonała okazja do spotkań towarzyskich i przyjmowania gości. Czym ich zaskoczyć? Podajmy babkę z wyśmienitą, czekoladowo - advocaatową polewą. Składniki Ciasto
Polewa
Pyszna, krucha babka, z advocaatowo- czekoladową polewą. Pycha..... Etapy przygotowania Ciasto: rodzynki przełożyć do miseczki, zalać wodą, dolać 3 łyżeczki wódki Żytniej. Moczyć około 30 minut. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym, dodając jajka, tak aby powstała gęsty krem. Następnie, przesianą mąkę, wraz z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami (cynamon, goździki, gałka muszkatałowa) dodawać do powstałej masy, mieszając mikserem. Dodać rodzynki. Foremkę do babki natłuścić margaryną, posypać bułką tartą. Pięć około 1,5 godziny w temperaturze 160 do 180 stopni. Polewa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wystudzić. Serek homogenizowany wymieszać Tags:
|