Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym

Przepis na łososia na szpinaku w sosie kaparowo-mietowym

Filety umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej. Przygotuj sos: w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane kapary i miętę . Dopraw solą i pierzmy  lekko podgrzej.  Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszając delikatnie podgrzej ok. 2min., aż szpinak zmniejszy swoją objętość  dwukrotnie. Ułóż na talerzu porcję szpinaku, następnie łososia i polej sosem kaparowo-miętowym.


Składniki:

2 kawałki fileta z łososia (bez skóry)

300g świeżego szpinaku

4 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka odsączonych kaparów

2 łyżki wina Antares Chardonny

5 dużych listków świeżej mięty

1 łyżeczka masła

Sól, pieprz

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony