Łosoś na szpinaku z sosem kaparowo-miętowym |
Przepis na łososia na szpinaku w sosie kaparowo-mietowym Filety umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Grilluj na patelni grillowej około 8 min. z jednej strony i 5 min. z drugiej. Przygotuj sos: w małym garnuszku połącz śmietanę, sok z cytryny, wino oraz posiekane kapary i miętę . Dopraw solą i pierzmy lekko podgrzej. Przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte i osuszone liście szpinaku i mieszając delikatnie podgrzej ok. 2min., aż szpinak zmniejszy swoją objętość dwukrotnie. Ułóż na talerzu porcję szpinaku, następnie łososia i polej sosem kaparowo-miętowym. Składniki: 2 kawałki fileta z łososia (bez skóry) 300g świeżego szpinaku 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka odsączonych kaparów 2 łyżki wina Antares Chardonny 5 dużych listków świeżej mięty 1 łyżeczka masła Sól, pieprz
|