Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza

Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Frutti di Mare mają opinię specjału można je więc podawać w codziennej ale także w wyrafinowanej formie - na przykład jako:

muszle nadziewaneDuże muszle nadziewane sosem z owoców morza (dla 4 osób)

*700ml przecieru pomidorowego Valfrutta,

*300 g makaronu Duże Muszle De Cecco,

*300 g filetów z dorsza

*300 g krewetek tygrysich bakłażan

*pół białej cebuli

*1 szklanka białego wytrawnego wina

*łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia

*łyżka oleju ryżowego Olitalia do podsmażenia

*pietruszka,

*sól i pieprz

Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać pokrojonego drobno bakłażana i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wino, przecier i gotować ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę krewetki i dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty.  Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i dodać do niego łyżkę oliwy Extra Vergine. Wewnątrz każdej muszli umieścić przyrządzony farsz. Tak przygotowane danie piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. Przed podaniem danie udekorować można natką pietruszki. Smacznego!

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony