Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza |
Nie od dziś wiadomo, że ryby i owoce morza pełne są niezbędnych dla organizmu człowieka witamin i soli mineralnych. Zawarte w nich kwasy omega-3 skutecznie chronią przed chorobami serca, a mikro- i makroelementy jak selen, fluor i jod chronią m.in. przed wpływem wolnych rodników oraz utrzymują układ kostny i enzymatyczny w prawidłowej formie. Frutti di Mare mają opinię specjału można je więc podawać w codziennej ale także w wyrafinowanej formie - na przykład jako: Duże muszle nadziewane sosem z owoców morza (dla 4 osób)
*700ml przecieru pomidorowego Valfrutta, *300 g makaronu Duże Muszle De Cecco, *300 g filetów z dorsza, *300 g krewetek tygrysich bakłażan, *pół białej cebuli, *1 szklanka białego wytrawnego wina, *łyżka oliwy z oliwek Extra Vergine Olitalia, *łyżka oleju ryżowego Olitalia do podsmażenia, *pietruszka, *sól i pieprz Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać pokrojonego drobno bakłażana i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wino, przecier i gotować ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę krewetki i dorsza, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 3 minuty. Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą i dodać do niego łyżkę oliwy Extra Vergine. Wewnątrz każdej muszli umieścić przyrządzony farsz. Tak przygotowane danie piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. Przed podaniem danie udekorować można natką pietruszki. Smacznego!
|