Konfitura winogronowa z figą

Winogrono to jeden z najlepszych owoców późnego lata! - to zatem idealny moment na zachowanie jego wyjątkowego smaku na dłużej. Doskonałym pomysłem jest konfitura winogronowa - zwłaszcza, że jej przygotowanie z Konfitur-Fix DIAMANT jest proste i szybkie. Unikalna formuła produktu umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500g). Domowa konfitura z winogron świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów, ale również idealnie pasuje też do mięs, serów i wędlin. Konfitura winogronowa z dodatkiem fig podana z deską różnych serów uświetni przyjęcie w ogrodzie czy spotkanie z przyjaciółmi. Domowymi konfiturami przygotowanymi z DIAMANTem możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

konfitura_winogronowaSkładniki:

1kg białych winogron

7-8 suszonych fig

1 opakowanie Konfitur-Fix DIAMANT

350g Cukru białego DIAMANT


Przygotowanie:


Figi zalać wrzątkiem i moczyć kilka minut. W tym czasie winogrona przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Namoczone figi osączyć i drobno pokroić, wymieszać z winogronami, cukrem białym DIAMANT i Konfitur-Fix DIAMANT. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do słoiczków, szybko zamknąć i postawić do góry dnem na kilka minut.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony