Poradnik grillowicza, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć przed jego rozpaleniem
Niezwykle proste urządzenie, łatwe w obsłudze, dające niezliczone możliwości wykorzystania. Tak bez wahania można opisać grilla. W ostatnich latach zyskał on w naszym kraju ogromne uznanie wielu polaków, którzy chętnie spędzają przy nim swój wolny czas delektując się smakiem pieczonych potraw.

Obsługa ogólnodostępnych grilli z pozoru wydaje się być nieskomplikowana, ale zastanów się jak często, szczególnie w sezonie letnim masz dylemat z nim związany – jaki węgiel wybrać, czy piec jedzenie na „gołym” ruszcie czy na aluminiowych tackach, czym można zastąpić mięso w menu wegetarian. Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Jak się przygotować?

Pewnie nie będzie to nic odkrywczego, ale do grillowania, jak do wielu innych rzeczy, należy się odpowiednio wcześnie przygotować. Wybór daty, miejsca, sporządzenie listy gości i przygotowanie menu to podstawa do zorganizowania spotkania z grillowanymi potrawami. Jeżeli na grillu pojawią się także dzieci, zaplanuj z myślą o nich gry i zabawy.

Jeśli chodzi o techniczne przygotowanie, to zawczasu pomyśl o papierowych serwetkach, papierowych talerzykach i kubeczkach oraz plastikowych sztućcach, jeśli impreza ma się odbyć podczas biwaku czy pikniku na otwartej przestrzeni. Dla szefa kuchni zdecydowanie przydadzą się podstawowe narzędzia, takie jak szczypce do obracania jedzenia, szpikulce do szaszłyków, ręczniki papierowe oraz spryskiwacz z zimną wodą do gaszenie ognia, który powstaje w wyniku kapania tłuszczu na rozżarzone węgle.

Zastanawiasz się co wybrać węgiel drzewny czy brykiet? Niestety nie mamy idealnej recepty. Węgiel drzewny, ze względu na swoje ekologiczne walory nie wpłynie na smak czy zapach grillowanych potraw. Sięgaj po niego, kiedy zaplanowane spotkanie ma się odbyć w Twoim ogródku. Popiół powstający po wypaleniu węgla sprawdza się w roli kompostownika, więc śmiało będziesz mogła wykorzystać go do pielęgnacji przydomowych grządek. Brykiet z kolei długo utrzymuje żar i stałą temperaturę więc polecany jest dla początkujących, a także dla tych, którzy planują dużą ucztę.

Jak grillować potrawy?

Istnieją trzy szkoły grillowania. Jedna z nich zakłada grillowanie potraw na ruszcie, inna z kolei, jest wierna aluminiowym tackom, a ostatnia z nich skupia się na pieczeniu potraw zawiniętych w folię aluminiową. Zastanawiasz się, którą z nich wybrać? Jeśli zamierzasz przyrządzić mięso typu karkówka lub piersi z kurczaka, dobrze będzie je ułożyć na aluminiowej tacce, która będzie zapobiegała paleniu się wyciekającego z nich tłuszczu. Do grillowania warzyw również możesz posłużyć się tacką. Jeżeli planujesz podać je w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw, owiń je w folię aluminiową. Mało kto wie, że grillować można również owoce. Pokrojone w kostkę wrzuć do przygotowanych wcześniej łódeczek z folii aluminiowej. W takiej postaci możesz je od razu serwować gościom. Na samym ruszcie bez obaw możesz przygotować grzanki.

Cenna wskazówka

Zaoszczędzisz wiele czasu, jeśli przed rozpaleniem grilla posmarujesz ruszt zwykłym olejem spożywczym. Ten niezwykle prosty zabieg ułatwi Ci czyszczenie grilla po zakończonej uczcie.

Co nadaje się na grilla?

W zasadzie na grillowym ruszcie możesz piec praktycznie wszystko, od aromatycznych mięs, po pełne cennych dla zdrowia kwasów omega-3 ryby i owoce morza, kolorowe warzywa i owoce, na serach i pieczywie kończąc.

Grill dla każdego?

Utarło się, że nie ma grilla bez mięsnych potraw, jednak inne bezmięsne dania przygotowane na rozgrzanym ruszcie równie dobrze smakują. Dzieciom spodobają się małe kiełbaski ponacinane w fantazyjny sposób lub kolorowe szaszłyki, które same będą mogły przygotować. Wegetarianie mogą zjeść pełnowartościowe sałatki z dodatkiem grillowanych warzyw i serów, a osoby na diecie wybierając grillowane chude mięso i  przypieczone warzywa, nie muszą wyrzekać się przyjemności jedzenia pieczonych smakołyków.

Masz ochotę na dietetyczne dania z grilla, ale brakuje Ci pomysłów? Sprawdź na Tesco.pl

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony