Muffinki Daim - przepis

Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party… Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami… oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego!

muffiny_daimMuffiny Daim Składniki (na ok. 15 sztuk):

*2 szklanki mąki, *1 łyżeczka proszku do pieczenia, *1 łyżeczka sody oczyszczonej, *2 jajka, *100 g drobnego cukru, *pół szklanki oleju, *300 g jogurtu, *80 g batoników Daim, *Opcjonalnie 50 ml likieru Baileys

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i  piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. Smacznego!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony