Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić drobno i rozetrzeć z solą. Korniszony pokroić na półplasterki. Anchois drobno posiekać. Dodać kapary i wszystko razem jeszcze raz przesiekać. Przełożyć do miski i dodać tyle oliwy aby składniki dały się mieszać. Wlać ocet. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać.
- - pół pęczka natki pietruszki
- - pół pęczka mięty
- - pół pęczka bazylii
- - 1-2 ząbki czosnku
- - łyżka kaparów
- - kilka korniszonów
- - 2-3 filety anchois
- - oliwa z oliwek
- - 1-2 łyżki octu winnego
- - sól, pieprz
Stek dopraw pieprzem. Do miski wlej olej i marynatę Teriyaki, dodaj gałązkę rozmarynu, tymianek i kilka kropli TABASCO®. W tak przygotowanej marynacie zanurz stek i boczniaki. Marynuj przez 40 minut. Na mocno rozgrzaną patelnie grillową ułóż mięso i smaż przez 2 minuty. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i boczniaki. Odwróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. W razie potrzeby możesz dopiec mięso w rozgrzanym do 100*C piekarniku. Podawaj z salsą verde.
- - stek z rostbef, antrykot lub polędwica około 2 cm grubości
- - kilka pomidorków koktajlowych
- - pół pęczka bazylii
- - 3 boczniaki
- - świeżo mielony pieprz czarny
- - świeżo mielony pieprz czarny
- - 2-3 filety anchois
- - 2 łyżki marynaty Teriyaki Kikkoman
- - 4-6 kropli TABASCO® Habanero
- - kilka gałązek świeżego tymianku
- - gałązka rozmarynu
|