Zima w świecie piwa – aromatyczne propozycje -

Ranking liceów - Kraków

Reklama
Reklama
Zima w świecie piwa – aromatyczne propozycje  Email
Męska kuchnia
Wpisany przez Mirek   
czwartek, 03 stycznia 2013 10:40

Zima to – wbrew pozorom – bardzo smakowita pora roku. Jest to czas poszukiwania kulinarnych alternatyw dla letnich, ulotnych i rześkich smaków. Dotyczy to również świata piwa, który oferuje aromatyczne lagery, rozgrzewające nawet w siarczysty mróz. Zimowe propozycje browarów udowadniają, że piwo nie tylko doskonale orzeźwia w czasie upałów, ale także znakomicie sprawdza się w długie, zimowe wieczory.

Rozgrzewające potrawy i zdecydowane smaki z wyraźnym początkiem, rozwinięciem i zakończeniem to idealne propozycje na chłodniejsze dni. Właśnie zimą niezastąpione stają się konfitury z malin, nalewka pigwowa, czy dziczyzna. O tej porze roku nabiera się ochoty na solidne, sycące dania i nawet osoby dbające o linię nie unikają zwiększonej ilości kalorii, które sprawiają, że po ciele rozchodzi się przyjemne ciepło. Dotyczy to także piwa, które – obok całej gamy lekkich, rześkich lagerów – potrafi dostarczyć wielu aromatycznych, rozgrzewających nut. Przykładem może być tutaj mocne angielskie ale czy belgijskie piwa specjalne o ogromnej mocy smaku, aromatu i alkoholu. Jednak także polscy piwosze, przywiązani do jasnych lagerów, mają do wyboru kilka zimowych opcji.

Ciemnozłoty pełny smaku

Jedną z nich jest propozycja Kompanii Piwowarskiej na chłodniejsze dni, czyli Żubr Ciemnozłoty. Choć należy on do gatunku lager, nie jest piwem lekkim, a co ważniejsze – nie jest także typowym piwem mocnym. Pierwsze skrzypce gra w nim bowiem nie alkohol, ale cała paleta aromatów. Odnajdziemy tu nuty karmelu i toffi tonowane wytrawną słodowością, jak również zdecydowaną chmielową goryczkę i słodkawy owocowy bukiet. Całość zaś została ubrana w zdecydowane akordy alkoholu.

Najbardziej zimową cechą Żubra Ciemnozłotego jest bogaty finisz złożony z każdej z wymienionych cech. Piwo to jest pełne i treściwe, dlatego nie można pić go w pośpiechu. Spożywanie zimowego Żubra wymaga czasu, by móc podziwiać jego ciemnozłotą barwę. Nowy wariant Żubra to także doskonała baza do grzańca – podgrzany, z dodatkiem wonnych przypraw, umili niejeden mroźny wieczór.

Aromatyczne grzańce do świątecznego menu

Gdy temperatura spada poniżej zera, kubki smakowe domagają się dodatkowych wrażeń. Dlatego piwosze chętniej sięgają wtedy po grzańce, które pozwalają popuścić wodze fantazji i zabawić się w kreatora nowych smaków. Goździki, imbir, cynamon, miód i wiele innych dodatków daje nieskończoną ilość możliwych kombinacji. Podgrzewanie, mieszanie i przyprawianie staje się pretekstem do zabawy w piwowara. Z pewnością jedna zima nie wystarczy, by znaleźć ten jedyny, najlepszy przepis.

W tym sezonie na piwnej scenie pojawiła się propozycja, która może być wzorcem dla grzańców. Książęce Korzenne Aromatyczne ma w sobie wszystko, co zimowe piwo zawierać powinno. Niezależnie od tego, czy będzie pite na zimno, czy na gorąco, można wyraźnie poczuć bogactwo zimowych smaków i aromatów, które idealnie wpiszą się w świąteczną atmosferę. Co ważne, piwo to idealnie pasuje do świątecznego menu. Pierniki, makiełki, kutia czy bożonarodzeniowa pieczeń z goździkami i imbirem będą jeszcze lepsze, jeżeli zostaną podane w towarzystwie tego piwa. Dodanie odrobiny Korzennego do ciasta lub sosu na pewno wzbogaci smak potrawy o dodatkowe, świąteczne nuty.

Kulinarne top 10

Układaniu menu na jesienno-zimowe wieczory towarzyszy wiele rozterek spowodowanych zbyt dużym wyborem i prawdziwą feerią smaków dostępnych w tym czasie. Dotyczy to zarówno potraw, jak i trunków. Każdy smakosz zapewne posiada tajne przepisy na doskonałe nalewki, konfitury i inne przetwory. Gdyby jednak konieczne było stworzenie listy jedynie 10 najbardziej pożądanych w tym czasie potraw, pojawiłby się problem. Kompania Piwowarska pokusiła się o stworzenie takiej listy. Oto propozycje:

-         śliwkowe powidła z prawdziwą, gorzką czekoladą

-         grzyby marynowane z gorczycą, cebulą i liściem laurowym – często w zestawie z kieliszkiem czegoś mocniejszego

-         pasztet z dziczyzny z żurawiną lub suszonymi śliwkami

-         nalewka z owoców pigwy – odstana, z poprzedniego roku

-         Żubr Ciemnozłoty – piwo na jesienne okazje, ekstraktywne i aromatyczne

-         zestaw przypraw do piwnego grzańca – imbir, skórka pomarańczowa, cynamon, kardamon

-         żurawina i suszone morele własnoręcznie zbierane z drzew i krzewów

-         konfitura z pomidorów zbieranych w pełni lata

-         mieszanka herbat aromatyzowanych cynamonem

-         mieszanka suszonych ziół, własnoręcznie wyhodowanych i zebranych

To oczywiście tylko wybrane jesienne propozycje, jednak opisany zestaw nawet największym koneserom smaku zagwarantuje radość w zimny, szary i ponury dzień.

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony