Europejski Dzień Konsumenta |
15-go marca obchodzony jest Europejski Dzień Konsumenta. Zgodnie z wynikami badań[1] konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na produkty, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz środowisko. Dowiedz się na przykładzie soków, w jaki sposób sięgając po produkty spożywcze, można łączyć zrównoważoną dietę z przyjaznym dla środowiska stylem życia. Sok pod lupą lekarzy i dietetyków Zdrowie jest najważniejsze – ta dobrze znana maksyma staje się wyznacznikiem zakupów większości klientów. Według badania przeprowadzonego przez IQS 85% konsumentów zwraca uwagę na informacje zawarte na etykiecie produktów o ich wpływie na organizm.[2] – Polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani zdrowym trybem życia, a co za tym idzie żywnością naturalną. W ten trend wpisują się na przykład soki w opakowaniach kartonowych – komentuje dr hab. inż. Dariusz Włodarek – dietetyk i żywieniowiec, kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. I dodaje – soki, także te z soku zagęszczonego to produkty, które pochodzą z warzyw lub owoców, często zbieranych w szczycie sezonu, w którym zawartość substancji odżywczych jest najwyższa. Dlatego produkty wytworzone z tych surowców charakteryzują się podobnym poziomem składników mineralnych i witamin. Na przykład szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Witamina ta między innymi wspiera właściwe funkcjonowanie narządu wzroku i pomaga zachować zdrową skórę. Przeprowadzone badania[3] również wskazują, że specjaliści, którzy pełnią ważną rolę w zakresie edukacji konsumentów o elementach diety, zwracają uwagę na najważniejsze, korzystne cechy soków zagęszczonych, np.:
Sok w opakowaniu kartonowym Zmiana stylu życia i trybu pracy, często powoduje, że konsumenci szukają szybkich i prostych rozwiązań, ale równocześnie zdrowych i przyjaznych dla środowiska produktów. Przykładem może być sok w opakowaniu kartonowym, które zapewnia sokom dłuższy termin przydatności do spożycia, przy jednoczesnym utrzymaniu wartości odżywczej soków. Warto także podkreślić, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką można poddać dalszemu przetwarzaniu. – Porcja soku, zarówno ze względu na wartość odżywczą oraz często wygodną formę, którą zapewniają miedzy innymi opakowania np. poręczne kartoniki, może stanowić element zbilansowanej diety. Jest to także jedna z minimum pięciu porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia – dodaje dr. Włodarek. Warto zatem dokonywać świadomych wyborów żywieniowych i podjąć #wyzwanie5porcji, spożywając minimum 400 g warzyw, owoców i porcję soku każdego dnia. [1] Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy matek na temat przetworów owocowo-warzywnych, etykiet oraz oznakowania System Certyfikowany Produkt. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 248 [2] Ibidem [3] Raport z badania ilościowego IQS dla KUPS, grudzień 2018 r. Badanie wiedzy specjalistów na temat zasad prawidłowego odżywiania. Badanie metodą CATI, próba ogólnopolska = 180. |