Wielkanocne przepisy od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. Zanim się obejrzymy będziemy stać w kuchni pełnej zakupów i przygotowywać smakołyki dla całej rodziny. W tym roku by zaskoczyć gości kreatywnością, możesz puścić wodze fantazji i przygotować nowe, oryginalne potrawy inspirowane nowościami Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin.

 

wielkanoc Barszcz biały

(całkowity czas: 55 minut)

Składniki:

  • 360 g  kiełbasek białych Degustino (3 opakowania)
  • 4 jaja
  • Zakwas
  • Mała śmietana (22%)
  • Łyżka chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania

Przygotowania: 10 minut

Gotowanie: 45 minut

  1. 1. Białe kiełbaski Degustino wyjąć z opakowań i włożyć do garnka. Zalać wodą i włączyć na małym ogniu. Dodać cztery ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, dwa ząbki czosnku i marchewkę. Gotować około 40 minut.
  2. 2. Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na połówki.
  3. 3. Odcedzić wywar. Marchew posiekać wg uznania. Białe kiełbaski Degustino pokroić w drobna kostkę.
  4. 4. Pozostawiony wywar zagotować. Dodać łyżkę chrzanu oraz zakwas. Następnie dorzucić wcześniej pokrojoną marchew i białe kiełbaski Degustino.
  5. 5. Po zagotowaniu doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  6. 6. Zdjąć z kuchni i doprawić śmietaną. Pokrojone wcześniej połówki jaj wyłożyć na talerze. Zalewać jaja ciepłym barszczem.

Jaja faszerowane

(całkowity czas: 20 minut)

Składniki:

  • 400 g  Kiełbasy Kruchej z Chrzanowa / drobiowej lub wieprzowej/
  • 10 jaj
  • Pęczek pietruszki
  • Majonez
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10 minut

Gotowanie: 10 minut

1.            Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić na połówki.  Żółtka potrzebne są do przygotowania farszu, dlatego trzeba wyjąć je delikatnie i odłożyć do miski.

2.            Kiełbasę Kruchą z Chrzanowa obieramy ze skórki i mielimy razem z wcześniej przygotowanymi żółtkami. Czynność tę najlepiej powtórzyć dwukrotnie dla ujednolicenia całego farszu.

3.            Umyty pęczek pietruszki drobno pokroić. Przygotowany farsz doprawić  niewielką ilością majonezu, solą oraz pieprzem. Mieszając delikatnie dodawać pokrojoną pietruszkę.

4.            Napełnić połówki jajek farszem.  (do pozostawionych wcześniej białek). Po napełnieniu wszystkich można ozdobić majonezem.

Sałatka Light

(całkowity czas: 10 minut)

Składniki:

  • 300 g Szynki Kruchej z Chrzanowa
  • Mieszanka sałat
  • Pomidor
  • Ogórek zielony
  • Oliwki lub kapary
  • Mały jogurt naturalny light
  • Sól i pieprz


Sposób przygotowania

Przygotowania: 10 minut

  1. Szynkę Kruchą z Chrzanowa pokroić w kostkę. Pomidora i ogórka umyć i drobno pokroić.
  2. Mieszankę sałat (jeżeli była wcześniej myta) przesypujemy do miski. Wrzucamy do niej pokrojone wcześniej składniki i zalewamy jogurtem naturalnym.
  3. Przekroić oliwki na pół i posypać na wierzchu sałatkę. Oliwki można zamienić na kapary.

Szynka z chrzanem

(całkowity czas: 10 minut)

Składniki:

  • 300 g Szynki Kruchej z Chrzanowa
  • Mały serek śmietankowy
  • Polski chrzan
  • Ogórki konserwowe
  • Szparagi konserwowe


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10 minut

  1. Szynkę Kruchą z Chrzanowa pokroić w cienkie plastry. Serek śmietankowy wymieszać w osobnej miseczce z chrzanem w proporcji 1:1.
  2. Ułożyć plastry na desce, posmarować serkiem śmietankowym. Na środek położyć pół szparaga i ogórka konserwowego.
  3. Zwinąć delikatnie w rulon. Podawać ze świeżym pieczywem.

Sałatka jarzynowa z Chrzanowa

(całkowity czas: 60 minut)

Składniki:

  • 400 g Szynki Kruchej z Chrzanowa
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • Pietruszka korzeń
  • Mały seler
  • 5 jaj
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Jabłko
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka groszku
  • Pęczek pietruszki
  • Majonez
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Gotowanie: 30 minut

Przygotowanie: 60 minut

  1. Wszystkie warzywa umyć, obrać i gotować. W osobnym garnku gotować jaja na twardo. Po ugotowaniu, ostudzić warzywa i jajka. Pokroić ugotowane warzywa oraz cebulę, ogórki, jabłko i natkę pietruszki w drobną kostkę.
  2. Szynkę Krucha z Chrzanowa pokroić w cienkie plastry. Kroić w kawałeczki według własnego uznania. Wszystkie produkty wrzucić do jednej dużej miski.
  3. Dodać puszkę kukurydzy i groszku. Dołożyć majonez i mieszać do idealnego rozmieszania składników.
  4. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ozdobić pietruszką. Odstawić do lodówki do przemacerowania się.

Kruche koreczki

(całkowity czas: 5 minut)

Składniki:

  • 300 g Szynki Kruchej z Chrzanowa
  • Dwa duże oscypki (serki góralskie podwędzane)
  • Żurawina


Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5 minut

  1. Szynkę Kruchą z Chrzanowa pokroić w kostkę.
  2. Serek góralski pokroić według uznania. Nabić na wykałaczkę pokrojoną kruchą szynkę z chrzanowa oraz oscypka.
  3. Żurawinę wyłożyć do salaterki. Koreczki umieścić na ozdobnym półmisku.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony