Figa w roli głównej |
Chcesz się mniej stresować? Jedz figę. Badania potwierdzają, że owoce te poprawiają nastrój, pomagają usuwać zmęczenie, wzmacniają nerwy i smakują wyśmienicie. Nic więc dziwnego, że figa zagościła w naszej kuchni już w XIV w.
Jeszcze kilka tygodni i rozpoczniemy sezon na te fantastyczne południowe owoce. Ich ceny spadną i będą dostępne w każdym markecie. Warto skorzystać z tej okazji i wprowadzić je do naszej kuchni. A nadają się zarówno do dań na słodko jak i mięs i sałatek. Figi to także bardzo zdrowe i stosunkowo niskokaloryczne owoce. Zawierają bogactwo substancji odżywczych takich jak magnez, cynk, enzymy przyspieszające przemianę materii, a także substancje niszczące szkodliwe dla zdrowia bakterie.
Wiedzieli o tym już średniowieczni „szefowie” dworskich kuchni. Pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą jeszcze z XIV wieku, ale na dobre na polskich królewskich i magnackich stołach owoce te zagościły głównie dzięki królowej Bonie Sforzy, żonie Zygmunta Starego. To ona zasłynęła ze sprowadzania specjałów kuchni śródziemnomorskiej do naszego kraju. W XVI wieku importowano znaczące ilości tego owocu nie tylko ze względu na wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Historyczne źródła podają, że już wtedy wiedziano o dobroczynnym działaniu figi zarówno w kuchni, jak i po posiłku.
Stosowane jako dodatek do wypieków, baza do konfitur i kompotów dziś stała się składnikiem jednego z najpopularniejszych trunków – Żołądkowej. Produkt ten szczyci się unikalną recepturą, której pierwowzór sięga 1822 roku
Składniki, 5 szaszłyków, 2 porcje:
Przygotowanie:
Kawałki polędwiczki i fig nadziewać na patyczki przeplatając paskami szynki.
Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (200 stopni, około 12-15 minut). Polędwiczka piecze się dość szybko. Podawać na dużej ilości mięty z dodatkiem pokruszonego sera feta i gęstego dressingu. Tags:
|