Czekoladowe muffinki z jagodami |
W słodkim zimowym tonie: przepis na czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady Przygotowanie domowych wypieków to jeden z przyjemniejszych sposobów spędzania czasu, gdy za oknem coraz chłodniej. W oczekiwaniu na święta wypróbujmy przepis na aromatyczne muffiny - słodkiego faworyta stołu. Z robotem kuchennym z systemem planetarnym Sencor stworzymy przysmak, który urzeknie wyglądem i smakiem!Czekoladowe muffinki z jagodami goji, żurawiną i świeżą skórką pomarańczy z polewą z gorzkiej czekolady
Porcje: 6 Ciasto · 60 g mąki pszennej · 80 g gorzkiej czekolady · 35 g cukru · 75 g masła · 2 jajka · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1 łyżka żurawiny · 1 łyżka jagód goji · 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej Polewa z gorzkiej czekolady · 50 g gorzkiej czekolady · 3 łyżki cukru pudru · 1 łyżka masła · kilka żurawin, jagód goji oraz łyżeczka skórki pomarańczowej do dekoracji
CIASTO Krok 1 W rondlu umieszczamy masło, cukier i czekoladę. Krok 2 Rondel ustawiamy na niewielkim ogniu, mieszając doprowadzamy do połączenia składników Krok 3 Tak przygotowaną masę przekładamy do misy robota kuchennego, w której będziemy mieszać składniki. Krok 4 Do masy dodajemy mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia, chwilę miksujemy po czym dodajemy jajka i znowu chwilę miksujemy. Krok 5 Na koniec, za pomocą łyżki dodajemy do masy przygotowaną żurawinę, jagody goji i skórkę Krok 6 Tak przygotowane muffinki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C Krok 7 Najlepiej po 20 minutach wyjąć jedną babeczkę i drewnianym patyczkiem sprawdzić czy muffin wewnątrz jest już suchy, jeśli tak to możemy całość wyjmować, jeśli nie, należy je jeszcze zostawić na ok. 5 min. Krok 8 Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy przestudzić. Krok 9 Przestudzone muffiny polewamy polewą z gorzkiej czekolady, dekorujemy żurawiną, jagodami goji i skórką pomarańczową.
POLEWA Krok 1 Gorzką czekoladę, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku. Krok 2 Na małym ogniu podgrzewamy do momentu połączenia składników (uwaga by nie zagotować).Tags:
|