Kurczak w leśnych grzybach

To już ostatni dzwonek, aby skorzystać z bogactwa rodzimych lasów. Kończy się sezon grzybowy warto więc wprowadzić jesień w kuchenne progi przygotowując coś pysznego – KURCZAKA W LEŚNYCH GRZYBACH. Świeże, przepełnione aromatem grzyby wspaniale wypełnią smakiem całą potrawę, a biały ocet winny nada jej wytrawnego charakteru.

kurczak_w_lenych_grzybachSkładniki na 4 osoby:

  • 1 kurczak poporcjowany ( ok 1 kg),

  • 120 g leśnych grzybów,

  • 50 ml białego octu winnego Ponti,

  • 100 ml sosu pieczeniowego,

  • 150 ml bulionu mięsnego,

  • pęczek natki pietruszki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

Przygotuj kurczaka dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami. Smacznego!

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony