BABKA WIELKANOCNA -

Ranking liceów - Kraków

Reklama
BABKA WIELKANOCNA  Email
Męska kuchnia
Wpisany przez Mirek   
piątek, 03 kwietnia 2015 08:34

Składniki

  • zarodki pszenne marki Kupiec (1 szklanka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

babka_wilkanocnaPrzygotowanie Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z zarodkami i proszkiem do pieczenia. Masła roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką następnie dodać roztopione masło i wszytko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podanie posypać cukrem pudrem.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony