WIENIEC WIELKANOCNY |
Męska kuchnia | |||
Wpisany przez Mirek | |||
piątek, 03 kwietnia 2015 08:24 | |||
Święta za pasem! Komponując menu w zdrowym stylu warto dodać do tradycyjnych wypieków odrobinę słodyczy i otrębową nutę. Wieniec i babka wielkanocna z otrębami firmy Kupiec to smakowite pozycje, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego! Składniki
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
|