WIENIEC WIELKANOCNY -

Ranking liceów - Kraków

Reklama
WIENIEC WIELKANOCNY  Email
Męska kuchnia
Wpisany przez Mirek   
piątek, 03 kwietnia 2015 08:24

Święta za pasem! Komponując menu w zdrowym stylu warto dodać do tradycyjnych wypieków odrobinę słodyczy i otrębową nutę. Wieniec i babka wielkanocna z otrębami firmy Kupiec to smakowite pozycje, których nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!

wieniec_wielkanocnySkładniki

  • otręby pszenne marki Kupiec (50 g)
  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • otręby owsiane marki Kupiec do posypania

Przygotowanie

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony