Wielkanocna babka drożdżowa z robotem planetarnym marki Philips -

Ranking liceów - Kraków

Reklama
Reklama
Wielkanocna babka drożdżowa z robotem planetarnym marki Philips  Email
Męska kuchnia
Wpisany przez Mirek   
wtorek, 31 marca 2015 13:25

Robot planetarny marki Philips może być dużym ułatwieniem podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Pozwoli na przykład bez trudu wyrobić idealne ciasto na wielkanocną babkę drożdżową, którą zachwycisz swoich bliskich.

robot philipsW Święta Wielkanocne nie obędziesz się bez tradycyjnej babki i innych wypieków takich jak mazurek czy pascha.  Gwarancją puszystej i lekkiej babki jest odpowiednio wyrobione ciasto. Jeśli chcesz mieć pewność, że będzie ono dokładnie wyrobione na gładką masę, a Ty się przy tym nie natrudzisz, zamień zwykły mikser na robot planetarny i ciesz się udaną babką w towarzystwie swoich bliskich.

Robot planetarny marki Philips z uchylnym ramieniem miksującym idealnie sprawdzi się w każdej kuchni podczas Wielkanocy i nie tylko. To zaskakująco proste w obsłudze urządzenie sprawia, że wyrabianie ciast jest łatwiejsze, a jego jakość pozostaje doskonała. Unikalne miksowanie planetarne polegające na ruchu mieszadła do przodu i do tyłu zamiast w jednostajnej linii po okręgu sprawia, że końcówki do wyrabiania, ubijania i miksowania pracują na całej przestrzeni misy, co zapewnia dokładne mieszanie składników na gładkie masy. Z kolei specjalnie zaprojektowana końcówka do wyrabiania ciasta naśladuje wyrabianie ręką, aby zapewnić gładkie ciasto bez grudek. Ponadto robot planetarny zapewnia bezkonkurencyjne wyrabianie ciasta bez względu na jego ilość. Duża, solidna metalowa misa o pojemności 4 l pozwala z łatwością wyrobić do 1300 g ciasta – babki starczy więc dla każdego.

Oprócz niezawodnego urządzenia, potrzebujesz niezawodnego przepisu. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjną babkę drożdżową z rodzynkami rekomendowany przez szefa kuchni Piotra Kucharskiego:

baba_wielkanocnaSkładniki:
100 g rodzynek

70 ml rumu

200 g letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
400 g mąki pszennej
4 żółtka

60 g miękkiego masła

Lukier cytrynowy:

150 g cukru pudru

1 cytryny

Sposób przygotowania:

Zacznij od namoczenia rodzynek w rumie. Następnie do misy robota planetarnego wlej mleko, dodaj drożdże i cukier. Włącz obroty na 3 i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj mąkę i roztrzepane żółtka i włącz obroty na 2. Wyrabiaj ciasto około 3 minut aż będzie lepiące. Następnie dodawaj porcjami masło, nie przerywając zagniatania aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki.

Gdy ciasto jest już wyrobione, misę robota przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość (ok. 1 godz. 30 min). Po tym czasie ponownie lekko zgnieć ciasto i przełóż do dużej formy do pieczenia baby wielkanocnej.

Piecz babkę około 40-45 min w piekarniku rozgrzanym do do temperatury 180ºC. Wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier – zmiel cukier w młynku dołączonym do robota, wymieszaj z łyżeczką soku z cytryny i otartą skórką z cytryny. Jeśli będzie za suchy dolej odrobinę więcej soku. Udekoruj swoją babkę i gotowe!

Dzięki swojej uniwersalności i bogatemu zestawowi akcesoriów robot planetarny ułatwia nie tylko pieczenie, ale i przygotowywanie innych posiłków. Zaskocz swoich bliskich wiosenną zupą kremem, zielonym koktajlem czy orzeźwiającym sokiem pomarańczowym! Dzięki robotowi planetarnemu nawet najbardziej zajęte panie domu w te święta mogą mieć pewność tworzenia pysznych dań na czele z wielkanocną babką.

Sugerowane ceny detaliczne dwóch modeli robota wynoszą:

HR7958 (biało-szary)- 1589 pln (akcesoria: maszynka do mielenia mięsa, blender, robot kuchenny, młynek, wyciskarka do soku; hak, trzepaczka, mieszadło)

HR7954 (biało-żółty)- 1359 pln (akcesoria: blender, robot kuchenny, wyciskarka do soku, hak, trzepaczka, mieszadło)

 

Copyright © 2009-2016 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony