Marnowanie żywności, nowa kampania Komisji Europejskiej

Czas przedświąteczny to nie tylko poszukiwanie prezentów dla najbliższych, ale również czas wzmożonych wydatków związanych przygotowaniem świątecznych potraw. Przy tej okazji warto jednak przemyśleć nasze zakupy, aby nie kupić za wiele i przy okazji wydać za dużo. Co roku w Unii Europejskiej marnowane jest 89 milionów ton żywności. Przewiduje się, że w 2020 roku liczba ta może sięgnąć 126 milionów. Nowy rok to czas nowych planów i zobowiązań, większość nas nauczyło się segregować śmieci może nadszedł czas na zmianę i innych zwyczajów. A oto kilka rad, które pozwolą nam na racjonalne zakupy żywności i zaoszczędzenie paru groszy:

  1. Rób listy zakupów. Planuj posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem. Sprawdź, które z potrzebnych produktów masz już w domu, i przygotuj listę pozostałych rzeczy do kupienia. Pamiętaj, by zabrać listę ze sobą, i staraj się kupować ustalone produkty. Nie daj się skusić promocjami i nie wybieraj się do sklepu o pustym żołądku – kiedy jesteśmy głodni, częściej wrzucamy do koszyka niepotrzebne produkty. Wybieraj pojedyncze warzywa i owoce, zamiast pakowanych – dzięki temu kupisz ich dokładnie tyle, ile potrzebujesz.

  2. Sprawdzaj daty na opakowaniu. Produkty o krótkiej przydatności do spożycia kupuj niedługo przed użyciem albo wybieraj ich trwalsze odpowiedniki. Pamiętaj o znaczeniu informacji podawanych na opakowaniach: komunikat „Należy spożyć do” – umieszczany na produktach, które łatwo się psują, wskazuje datę, po której towar nie nadaje się do jedzenia (np. mięso, ryby). Z kolei termin „Najlepiej spożyć do” wskazuje datę, do której dany artykuł zachowuje wszystkie walory smakowe, jednak po jej upływie nadal jest jadalny.

  3. Kontroluj wydatki. Marnowanie jedzenia to jednocześnie marnowanie pieniędzy.

  4. Sprawdź temperaturę w lodówce. Upewnij się, że Twoja lodówka jest domknięta i sprawdź ustawienia termostatu. Żywność przechowywana w temperaturze 1‑5°C pozostaje świeża przez dłuższy czas.

  5. Przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

  6. Kładź starsze produkty z przodu. Kiedy układasz kupione produkty w kuchennych szafkach lub w lodówce, przesuń te starsze, o krótszej przydatności do spożycia, do przodu. W ten sposób unikniesz spleśniałych produktów.

  7. Podawaj małe porcje jedzenia i zachęcaj domowników, by dokładali sobie więcej, gdy zjedzą pierwszą porcję.

  8. Wykorzystuj resztki. Zamiast wyrzucać resztki produktów spożywczych, możesz je wykorzystać do przygotowania obiadu na następny dzień albo zamrozić na później. Z miękkich owoców możesz zrobić koktajl mleczny albo upiec ciasto. Warzywa, które zaczynają więdnąć, znakomicie nadają się na zupę.

  9. Zamrażaj. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść całego bochenka chleba w ciągu dwóch dni, włóż go do zamrażarki. Po powrocie z pracy, wyjmuj z niej tyle kromek, ile zazwyczaj jadasz wieczorem. Na tej samej zasadzie możesz zamrażać porcje gotowych posiłków – zaoszczędzisz sobie gotowania!

  10. Kompostuj. Odpadków nie da się całkowicie wyeliminowywać, ale można je utylizować. Obierki z owoców i warzyw można gromadzić w osobnym koszu – na balkonie lub w ogrodzie. Po kilku miesiącach powstaje z nich kompost, który jest niezastąpionym nawozem zarówno dla roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Znakomitym rozwiązaniem do utylizowania odpadków z gotowanej żywności są kuchenne kompostowniki. Gromadź organiczne odpadki, podlewaj je specjalnym płynem zawierającym bakterie, a resztę pozostaw naturalnej fermentacji. Powstały w ten sposób materiał organiczny sprawdza się świetnie jako nawóz.

Więcej o kampania Komisji Europejskiej nie marnuj żywności na stronie: http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm. Zapraszamy do obejrzenia filmu promującego kampanię.

 

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony