Koktajle na Żołądkowej Gorzkiej na międzynarodowym podium

Green Line i Red Mint – to dwa koktajle, które wśród kilkuset europejskich receptur miksologicznych zostały nagrodzone brązowymi medalami podczas tegorocznego konkursu Cocktail Challenge. A wyzwanie podjęła Żołądkowa Gorzka. Green Line na bazie tradycyjnej Wódki Żołądkowej Gorzkiej i Red Mint na bazie miętowej WZG to koktajle znane polskim klubowiczom i bywalcom wielkomiejskich knajp i kawiarni. Chętnie polecane przez barmanów ze względu na niespotykane walory smakowe. Doskonale sprawdzają się zarówno na prywatkach jak i spotkaniach biznesowych. Tym razem jest jeszcze jeden powód, by poprosić o te właśnie drinki przy barze – podczas międzynarodowych zawodów Cocktail Challenge te dwa reprezentujące Polskę koktajle zdobyły brązowe medale w kategorii drinków na bazie wódek gatunkowych.

 

Nagrodzone drinki możemy przygotować sobie sami i zabłysnąć wśród znajomych, poniżej przepisy:

Green Line:

 

SKŁADNIKI: 20 ml Wódka Żołądkowa Gorzka tradycyjna; 10 ml świeżego soku z cytryny; 40 ml soku ananasowego; plastry świeżego ogórka; Sprite jako uzupełnienie.

Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, przekładając plastrami ogórka. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Uzupełniamy Spritem. DEKORACJA: twist z ogórka.

Red Mint:

 

SKŁADNIKI: 50 ml Wódka Żołądkowa Gorzka z  Miętą; ½ świeżej limonki (6 cząstek); 5 listków świeżej mięty pieprzowej; 120 ml soku żurawinowego.
Rozgnieć w wysokiej szklance listki mięty i cząstki limonki. Dodajemy kruszony lód. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. DEKORACJA: listki mięty.

 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony