Jak dobierać wino do sera |
Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu. Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten temat sporo mitów. Jaka jest prawda i do jakich zasad powinniśmy się stosować przy wyborze wina do sera, podpowiada krytyk winiarski i redaktor naczelny Magazynu Wino – Tomasz Prange-Barczyński.
Podczas warsztatów łączenia wina i sera, które odbyły się 14 maja z okazji wprowadzenia na rynek nowych serów żółtych Premium, ich uczestnicy doszli do wniosków, że Hochland Emmentaler Classic o łagodnie orzechowym smaku oraz delikatnie pikantny Hochland Maasdamer Caracter doskonale komponują się z górskim, owocowo-mineralnym Pinot Bianco Schulthauser 2011 z Adygi (St. Michele Appiano). Hochland Kaaslander Premium z nutą owoców wiśni fantastycznie łączy się z dojrzałym i bardzo wyrazistym Aglianico Contado 2007 z południowych Włoch, z regionu Molise (Di Majo Norante). Natomiast wyjątkowe sery pleśniowe Valbon doskonale współgrają ze słodkim białym winem z podsuszanych winogron Recioto di Soave Vernus 2008 (Sartori). Dobierając wina do serów należy pamiętać, że nic nie smakuje lepiej niż kompozycja, którą stworzymy sami według naszych upodobań. Najlepszym sędzią połączenia sera z winem jest zawsze nasze podniebienie.
|