Ranking liceów - Kraków

„TYSKIE GRZEJE ZIMĄ“, czyli rzecz o grzanym piwie - Tajemnice grzańcowych przypraw
czwartek, 19 listopada 2009 10:09
Spis treści
„TYSKIE GRZEJE ZIMĄ“, czyli rzecz o grzanym piwie
Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile?
Maciej Chołdrych, piwoznawca i sensoryk smaku piwa
Tajemnice grzańcowych przypraw
Kiedy grzaniec smakuje najlepiej?
Wszystkie strony
4. Tajemnice grzańcowych przypraw

Sekretem udanego grzańca są przyprawy; to one decydują o jego charakterystycznym, korzennym zapachu, lekko piekącym smaku oraz właściwościach rozgrzewających.

Co w grzańcu rozgrzewa i pachnie?

Niezbędne przyprawy:

  • Goździki pochodzące z Indonezji, mają lekko drażniący, słodkawo-cierpki smak i korzenny aromat. W kuchni służą do przyprawiania ryb, drobiu i innych mięs oraz sosów. Są również nieodłącznym dodatkiem do szarlotek, pierników i niektórych kruchych ciast

  • Imbir ma lekko cytrynowy, orzeźwiający zapach i palący smak. Świeży imbir powszechnie stosuje się do przyprawiania potraw z ryb, mięsa, warzyw. Zmielony natomiast jest ważnym dodatkiem do wypieków, zwłaszcza do tradycyjnych pierników

  • Cynamon jest słodką przyprawą wykorzystywaną najczęściej do produkcji słodkich wypieków i deserów oraz do doprawiania napoi. Znajduje zastosowanie także w kuchni indyjskiej i chińskiej, jako składnik niezliczonych mieszanek przyprawowych do wszystkich rodzajów potraw, m.in. curry, przyprawa chińska "5 smaków"

  • Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i lekko gorzki smak. Stosowana jest zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Przyprawia się nią pierniki, ciasta, desery owocowe, kremy i budynie. Gałka muszkatołowa aromatyzuje kompoty, poncze, wino grzane i kakao

  • Anyż można stosować w całości, rozdrobniony lub zmielony. Przyprawa znajduje zastosowanie w przygotowaniu potraw słodko – kwaśnych, mięsnych, warzywnych. Wzbogaca smak pierników, deserów mlecznych

  • Kardamon ma intensywny, korzenny smak z wyraźną nutą kamfory. Poprawia smak potraw słodkich i pikantnych. Kardamon dodajemy do herbaty, kawy, ciast, owocowych sałatek, ale także do potraw z mięsa, ryb i drobiu

Gotowe mieszanki specjalnie do przyprawiania grzańca.

Dla miłośników grzańca, KAMIS przygotował pierwsze na rynku smakowe wersje gotowych przypraw do grzanego wina i piwa w limitowanej serii. Są one dostępne w trzech wariantach smakowych: Grzaniec malinowy z kardamonem, Grzaniec imbirowy z cytryną, Grzaniec korzenny z cynamonem. W tak zróżnicowanej ofercie smakowej, każdy znajdzie coś dla siebie. Przyprawy łączące smak przypraw i owoców - Grzaniec malinowy z kardamonem, Grzaniec imbirowy z cytryną - to doskonały wybór dla osób, które szukają nowych, inspirujących smaków, przyprawa korzenna z cynamonem jest przeznaczona dla miłośników tradycyjnego smaku rozgrzewającego grzańca.



 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony