Ranking liceów - Kraków

„TYSKIE GRZEJE ZIMĄ“, czyli rzecz o grzanym piwie - Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile?
czwartek, 19 listopada 2009 10:09
Spis treści
„TYSKIE GRZEJE ZIMĄ“, czyli rzecz o grzanym piwie
Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile?
Maciej Chołdrych, piwoznawca i sensoryk smaku piwa
Tajemnice grzańcowych przypraw
Kiedy grzaniec smakuje najlepiej?
Wszystkie strony
2. Przygotowanie grzańca, czyli co, jak i ile?

Aby przygotowany grzaniec urzekał szlachetnym smakiem warto skorzystać z kilku prostych rad:

Pierwszą podstawową zasadą, o której nie wolno zapomnieć, to absolutny zakaz zagotowania piwa! Piwo ma być przyjemnie podgrzane, ciepłe, a nie wrzące!

Dobrze jest najpierw zmieszać przyprawy sypkie w oddzielnej miseczce, a dopiero potem dodać je do piwa. Dzięki temu będziemy pewni, że taki skład smaków i aromatów odpowiada naszym upodobaniom

Najlepsze do zrobienia grzańca jest piwo jasne typu pilzneńskiego (np. Tyskie)

Jako, że jest to napój grzany, najlepiej serwować go w glinianych kubkach lub kuflach o grubych ściankach – dzięki temu ciepło naszego trunku dłużej się utrzyma



 

Copyright © 2009-2018 meskimbyc.pl Wszelkie prawa zastrzeżone | mapa strony